top of page

lør. 15. apr.

|

Vuku

Korgfletting

Et av Norges eldste yrker

Registreringen er lukket
Se andre arrangementer
Korgfletting
Korgfletting

Tid og sted

15. apr. 2023, 09:00 – 17. apr. 2023, 17:00

Vuku, Vukuvegen 971, 7660 Vuku, Norge

Om arrangementet

Dette kurset vil fokusere på de grunnleggende teknikkene og prisippene som ligger bak vår store korgflettertradisjon, og vil gi deg tips og triks for best mulig resultat. Norges mest kunnskapsrike og dyktiste korgflettere leder deg fram til ferdig korg, som kan brukes til mye forskjellig.

Hasselkorg

Hassel er et tresalg som er mye brukt til korger. Den er smidig og god å jobbe med, og ganske enkelt å finne lange jevne materialer. Det finnes forskjellige utførelser, men den typen det undervises i her, som tradisjonelt er laget i sverige er en utrolig fin og hendig utgave. Korgene blir utrolig lette,  sterke og vakre!

Kipe

Kipe- det er ei korg som er mye brukt på vestlandet, der de måtte bære alt fra poteter til høy i bratte lier, her kan du velge mellom ei lita ryggskipe , handkipe eller hankakipe. Fellesnevner er at de har trebunn og spiler i tørt materialer, men flettematerialet er ferskt. 

Underviseren Hege Iren Aasdal er utdannet korgmaker fra Skovstuen Pil og er nå stipendiat for Norsk Handverksinstitutt fra 2020 til 2023. Hun er spesielt opptatt av tradisjonelle korger laget i lokale materialer og har vært med på flere prosjekter gjennom Norsk Handverksinstitutt med å gjenskape korger som ingen lenger kan lage. Hun fordyper seg nå i de forskjellige korgene som tradisjonelt har vært laget i Norge og Norden. Korgmakeryrket er et av verdens eldste yrker, da mennesket alltid har trengt noe å oppbevare å bære ting i. Kunnskapen om materiale, høsting og foredling samt fletting er nesten glemt kunnskap, det ønsker hun bidra med å ta vare på og videreformidle. Mange av de tradisjonelle korgene er laget i splitta materiale, og det er dette hun setter søkelys på i stipendiatperioden.

Det er fantastisk å se mangfoldet i teknikker og materialer brukt i den nordiske korgtradisjonen!

Underviseren Samson Øvstebø

Samson har laga kiper og holdt på med trearbeid i over 25 år, og har holdt utallige kurs.

Han er veileder for Hege i stipendiatarbeidet og har samarbeida med henne i flere prosjekter i regi av Norsk Handverksinstitutt med å gjenskape tradisjonelle korger som vedmeis, aktarkorg og snik. Han har arbeidet mest i brakje (einer) men jobber nå med mange treslag og har mye erfaring på deling og fletting med forskjellige tresorter.

tau av lindebast og vidareformidlet  den kunnskapen.

Bindende påmelding innen 3. Mars

Max 12 deltakere

Kurspris er 3400,-  for 24 timer undervisning

Materialkostnad 500,- hvis du velger hasselkorg

Materialkosnad 500,- / 700,- hvis du velger kipe

Hvis du trenger overnatting under kurset, har vi deilige senger på AKS. https://www.auskin.no/overnatting

Har du spørsmål, ring Mona 45082838

Dele dette arrangementet

bottom of page